Om hodelus

Nedenfor har Paranix svart på de vanligste spørsmålene om hodelus. Nøl ikke med å kontakte oss dersom ditt spørsmål ikke er med her.

Hva gjør man om det er lus på skolen eller i barnehagen?

Ikke få panikk! Paranix har et sortiment av effektive produkter for behandling av barnet ditt. Følg disse 5 enkle stegene for å undersøke og behandle barnet ditt

 1. Sjekk TØRT hår for lus med en lusekam. Vær spesielt nøye ved hårrøttene, bak ørene og i nakken. Se på DEMONSTRASJONSFILMEN for å se hvordan du undersøker barnet ditt.
 2. Dersom du oppdager lus, bør du behandle med Paranix umiddelbart: APPLISER Paranix grundig i tørt hår til det er gjennomfuktet. Masser midlet inn i håret og hodebunnen, og vær ekstra nøye rundt ørene og i nakken. La midlet virke i 15 minutter.
 3. VASK barnets hår med vanlig sjampo, og vær nøye når du skyller. Vask en gang til ved behov. Om du ønsker, kan du bruke balsam etter sjamponeringen
 4. FJERN døde lus og egg med en lusekam. Før du tørker håret, kammer du det fuktige håret med en lusekam. Del håret inn i fire deler: fra pannen til nakken og så fra det ene øret til det andre. Dersom håret er langt, kan hver del flettes.
  Behandle hver del av håret ved å ta frem små hårlokker slik at hodebunnen synes. Kam gjennom hver hårlokk så nær hodebunnen som mulig. Bruk kammen for å fjerne eggene. Når en hårlokk er gjennomkammet, kan den føres til siden. Rengjør kammen med en bomullsdott hver gang en hårlokk er behandlet, og arbeid fra toppen av hodet og nedover for å unngå at lusene spres.
 5. Gjenta behandlingen med Paranix etter 7 dager ved å utføre steg 1 til 4 en gang til. Dette gjøres for å bryte lusens livssyklus helt. Da drepes eventuelle lus fra egg som er klekket etter første behandling.

Nøkkelen til en vellykket lusbehandling: bruk nok lusemiddel, og kam grundig gjennom håret for å være sikker på at alle lus og egg er fjernet fra barnets hår.

Ikke glem å informere barnets skole eller barnehage.

 

Hvordan undersøker jeg om barnet mitt har hodelus?

Lusekamming er den beste måten å oppdages lus på. Det er viktig å lusekamme håret før man starter behandlingen. Se på DEMONSTRASJONSFILMEN om hvordan du undersøker og behandler barnet ditt.

 1. Sjekk TØRT hår for lus med en lusekam.
  Vær spesielt nøye ved hårrøttene, bak ørene og i nakken
 2. Appliser Paranix Spray
  Dersom du oppdager lus, bør du behandle med Paranix umiddelbart: APPLISER Paranix grundig i tørt hår til det er gjennomfuktet. Spray ca. 10 cm fra håret. Masser midlet inn i håret og hodebunnen, og vær ekstra nøye rundt ørene og i nakken. La midlet virke i 15 minutter. Dette er viktig for en vellykket behandling.
 3. VASK barnets hår.
  Vask barnets hår med vanlig sjampo, og vær nøye når du skyller. Vask en gang til ved behov. Om du ønsker, kan du bruke balsam etter sjamponeringen.
 4. FJERN døde lus og egg med en lusekam.
  Før du tørker håret, kammer du det FUKTIGE håret med en lusekam. Del håret inn i fire deler: fra pannen til nakken og så fra det ene øret til det andre. Dersom håret er langt, kan hver del flettes.
  Behandle hver del av håret ved å ta frem små hårlokker slik at hodebunnen synes. Kam gjennom hver hårlokk så nær hodebunnen som mulig. Bruk kammen for å fjerne eggene. Når en hårlokk er gjennomkammet, kan den føres til siden. Rengjør kammen med en bomullsdott hver gang en hårlokk er behandlet, og arbeid fra toppen av hodet og nedover for å unngå at lusene spres.
 5. Gjenta behandlingen
  Gjenta behandlingen med Paranix etter 7 dager ved å utføre steg 1 til 4 en gang til. Dette gjøres for å bryte lusens livssyklus helt. Da drepes eventuelle lus fra egg som er klekket etter første behandling. Rengjør kammer og børster som har vært i kontakt med håret.

Dersom du finner levende hodelus, er det ingen grunn til panikk. Paranix har svært effektive produkter for behandling av barnet ditt. Siden hodelus forplanter seg raskt, anbefaler vi at du behandler barnet ditt umiddelbart.

Ikke glem å informere barnets skole eller barnehage. For mer informasjon, klikk her.

Hvordan kunne barnet mitt få hodelus? Skyldes det dårlig hygiene?

Lus har ingenting med dårlig hygiene å gjøre. Alle kan få lus, men det er vanligst hos barn. Lus spres hovedsakelig ved hodekontakt, men kan også spres indirekte ved at man låner ting av hverandre (skjerf, sykkelhjelmer osv.) Yngre barn har ofte nærmere kontakt med hverandre. Det er derfor lus spres lett på steder som barnehager og skoler. Det er nesten alltid noen få barn på skolen som har lus. Hodelus skiller ikke mellom langt eller kort, rent eller skittent hår.

Bør jeg klippe håret til barnet mitt dersom han/hun får lus?

Nei. Lus lever i hodebunnen, så det hjelper ikke å klippe håret. Det beste du kan gjøre er å behandle barnet ditt umiddelbart. Les mer om Paranix produkter

Hva kan jeg gjøre for å unngå å bli smittet på nytt?

Foreldre som regelmessig kammer og undersøke barnas hår, har en god sjanse til å oppdage lus. Det er et godt forebyggende tiltak mot at resten av familien også skal få lus. Dersom lus oppdages, ber vi deg nøye følge rådene om undersøkelse av familien samt anvisningene for lusbehandling.

Hvor kan jeg henvende meg for å få hjelp og råd?

Du kan henvende deg til apotekpersonale, helsesøster eller lege for råd om lus og lusbehandling.

Kan lus overleve utenfor håret?

Lus kan leve i opptil ett døgn utenfor håret og hodebunnen, men de kan ikke forplante seg utenfor håret.

Kan lus bli resistente mot lusemiddel?

Paranix produkter inneholder ingen giftige insektsmidler. Det virker mekanisk, og derfor kan ikke lus utvikle resistens mot ingrediensene. Det har vist seg at lus kan utvikle resistens mot virkestoffene i legemiddelklassifiserte lusemidler. I tillegg til resistens kan det være flere årsaker til at behandlingen ikke virker på lusene:

 • feil diagnose
 • feil bruk: ikke stor nok mengde av produktet, for kort virketid, ikke nøye nok fjerning av døde lus og egg med lusekam.
 • ny smitte av ubehandlede skolekamerater, familiemedlemmer (også voksne).
 • ingen ny behandling 7 dager etter den første behandlingen.